Sluiten

Contact

Telefoon: +31 (0)88 – 872 00 00

E-mail
info@itannex.com

Bedrijfsgegevens
K.v.K. nr.08159263
IBAN: NL22ABNA0593947363
BIC: ABNANL2A

Colpro: enorme tijdsbesparing door overstap naar Inventor

20.12.2016 | Categorie:

"Het grootste voordeel van Inventor is dat alles wat je uitgetekend hebt direct naar de ponsmachine gaat"

Colpro worstelde al een tijd met het feit dat ze erg veel tijd kwijt waren met het uitwerken van de projecten in Autocad. Begin 2016 is Colpro in samenwerking met Itannex begonnen met de implementatie van Inventor, wat heeft geleid tot efficiënter en sneller werken met minder fouten.

Colpro Ponsmachine

“Colpro maakt sandwichpanelen (twee metalen platen met daartussen een isolatiemateriaal zoals eps , steenwol, hout, pu, pir etc.) en richt zich op de bouw- en utiliteitssector. Colpro is een bedrijf dat geen standaardproducten maakt. Wij maken alle panelen behalve standaard panelen; bedrijven komen bij ons voor een stukje maatwerk.”, aldus Raymond Hudepohl, Directeur bij Colpro.

Investering in Inventor

De sandwichpanelen die Colpro maakt, worden sinds het voorjaar van 2016 getekend in Inventor. Raymond: “Wij werkten voorheen altijd in AutoCAD. Het grootste voordeel van Inventor is dat alles wat je uitgetekend hebt direct naar de ponsmachine gaat met als resultaat dat alles gewoon direct past. Het scheelt in vergelijking met AutoCAD veel werk. Eerder maakte je bijvoorbeeld een proefkap, en nog één, legde je ze tegen elkaar aan en paste je het aan waar nodig. Nu zie je met Inventor direct op het beeldscherm of het past of niet”.

De overstap van AutoCAD naar Inventor is niet geheel zonder slag of stoot gegaan. Itannex heeft dit proces in goede banen geleid. “Bij Colpro was de basiskennis van Inventor nihil. Wij hebben met 3 medewerkers bij Itannex op maat gemaakte Inventor trainingen gevolgd. Deze trainingen waren specifiek gericht op plaatwerk.  Daarnaast ben ik met een collega ook nog naar basistrainingen van Inventor geweest, zodat ik met eigen ogen de mogelijkheden en voordelen van Inventor kon ervaren. Een consultant van Itannex is een aantal dagen bij ons geweest om het programma goed neer te zetten. En daarnaast is Itannex een grote vraagbaak voor ons. De samenwerking werkt zo goed. Als wij vragen hebben dan kunnen wij altijd bellen en worden wij goed geholpen. Zo kunnen wij de volgende stappen zetten”, aldus Raymond.

Colpro Inventor

Colpro maakt in opdracht van PON Nederland de panelen voor de Volkswagen portalen. Vincent Webbink, Tekenaar bij Colpro: “Pon eist dat de VW-dealers in Nederland een bepaalde huisstijl aan de buitenkant krijgen. In excel voer je de maatvoering (hoogte, breedte en diepte) in van het portaal en Inventor die rekent hem helemaal uit en past aan waar nodig. Alle uitslagen rollen er automatisch uit en gaan in dwg-formaat naar de leverancier toe.”

Raymond vult aan: “Met de werkvoorbereiding kun je nu dus heel snel schakelen. De vraag komt binnen van de klant, je voert de gegevens in en eigenlijk heb je met Inventor de tekening binnen een half uur klaar, inclusief de staalconstructie, zaaglijst en stuklijst. Alle onderdelen worden weergegeven met de plaatuitslag erbij. Als het pakket dan vervolgens naar de bouw gaat moet het compleet zijn. In AutoCAD waren wij hier zo een dag mee bezig. Met de investering in Inventor klopt het proces nu aan de voorkant, nu moet het ook aan de achterkant op orde worden gebracht en gecontroleerd worden. De maatvoeringen komen er in Inventor nu mooi uitrollen en dat werkt heel goed. De basis staat nu en die moeten wij verder uitwerken.”

VW Portaal gemaakt in Inventor

De klant zelf laten puzzelen

Nu Colpro de overstap heeft gemaakt naar Inventor wil het bedrijf het tekenwerk zo veel mogelijk bij de klant neerleggen. Raymond hierover: “Het ideale plaatje is dat straks de klant ons alles aanlevert. Dat wij hier alleen nog maar een klein stukje nawerk of toevoegingen moeten doen alvorens het naar de machine wordt gestuurd. De opzet moet zijn dat je de klant zoveel mogelijk zelf laat maken. Voor de cleanrooms willen wij een eigen bibliotheek hebben waar de klant met ‘legoblokjes’ en tools zelf kan puzzelen in Inventor en alles eenvoudig kan samenstellen. Wij halen vervolgens de benodigde gegevens eruit en sturen dit 1-op-1 door naar de machine. Die mogelijkheid wil ik er nog graag bij hebben, en ik denk dat wij de basis daarvoor hebben gezet met het online portaal dat wij nu maken en Itannex die voor ons E-logic, een programmeertool voor Inventor, ontwikkelt”.

Toekomstige stappen

Colpro wil in de toekomst uitsluitend nog met Inventor te werken. Simpelweg omdat in vergelijking met AutoCAD de software de fouten er in het voortraject al uithaalt. “Wij zitten bijvoorbeeld ook in België. Als je het dan fout getekend hebt in AutoCAD dan sta je daar en heb je dus een groot probleem en kun je weer terug. Dat is nu met Inventor niet meer aan de orde. Ik ben van mening dat wij misschien wel definitief afscheid moeten nemen van AutoCAD, maar dat kan helaas nog niet aangezien wij nog klanten hebben die ons alles aanleveren in AutoCAD”, aldus Raymond.

De stappen die Colpro de afgelopen periode heeft gemaakt stemt Raymond tot tevredenheid. “Je kunt wel nagaan wat voor een impact het werken met Inventor voor ons intern heeft gehad. Veel personeel heeft jaren eigenlijk stilgestaan qua opleiding enzovoort. Wat wij nu al samen met Itannex hebben bereikt in zo’n korte periode daar kan ik alleen maar trots op zijn. En het is ook mooi te zien dat de jongens er plezier in hebben. Nu gaan wij stapsgewijs aan de achterkant opschalen, opleidingen doen, machines erbij. Zo maken wij weer stappen. Als het aan de voorkant maar goed is. Want je kunt niet aan de achterkant opschalen als de voorkant niet goed is”.

Over Colpro

Colpro heeft 26 vaste medewerkers in dienst en is actief in binnen-en buitenland:
Zij hebben bijvoorbeeld gebogen panelen gemaakt voor de ijsbaan in Enschede en het dak van het Heracles stadion. Ook zijn zij in Noorwegen geweest om 15.000m2 (=10.000 panelen) plafond te leveren voor de Noorse spoorwegen.

Tunnel Noorse Spoorwegen